Румен Иванчев - Без правостоящи!

ЕВРОПА НА ТРУДА - ДНЕС И УТРЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЪЛГАРИНА


Без правостоящи!

 
Открай време в България се търсят решения. Много често с това се занимават хора, които в училище никога не са си решавали задачите сами. Те или са преписвали, или зарад тях са напрягали избледнели познания техните родители, баби и дядовци. Случвало се е понякога ,след дълго чесане зад ушите и хапане на молива, да достигнат и сами до краен резултат. Но разгръщайки последните страници и виждайки, че той е отново погрешен, са захвърляли учебниците в ъгъла с убеждението, че условието на задачата е сбъркано. Ето такива са повечето от хората, които днес не търсят, а взимат решения за наша сметка.

На тези мои сънародници искам да предложа една готова идея:

Защо да не станем първата страна в света без правостоящи?

Не само в автобуси, влакове и трамваи, но и в магазини, пощи, служби , театри и стадиони всички ще сме седнали. Народопсихолозите твърдят, че българинът седнал на каквото и да е / умишлено не казвам на маса!/ става по-добър, разговорлив и търпелив. Е, не за всички ще има място до прозореца или на първия ред, то се знае. На някои ще им духа до вратата, други ще мигат в тъмното или няма да чуват нищо, но поне ще са седнали. Меки кресла няма да има за всички, но и на трикрако столче да си седнал в Парламента, важна е заплатата, нали!

Ето, само след няколко провокативни реда, евентуалната борбата с правостоящите у нас не изглежда така утопична. Всеки ден напускащите страната ни освобождават места за сядане. Няма значение,че те не са работни , важното е, че са реални и празни. След кризата на прехода могат да свършат голяма работа. Важното е сега, в студеното , някой да топли пачите яйца . Само седнали ще можем да разберем правилно стремежите на по-първите хора за втори и трети мандат. Техните яйца със сигурност не са запъртъци като нашите, но трябва да се примирим и да посрещнем следващите радикални промени седнали. Ако припаднем, ще избегнем тежките счупвания, а ако заспим завинаги на никого няма да правим неприятно впечатление. Движенията на хората ще бъдат целенасочени и рационални. Те бързо ще се придвижват от стол до стол и ще избегнат болежките в краката от гонененето на Михаля. Богатият бизнесмен, дрипавият пенсионер, зъболекарят, баничарят, регулировчикът, партийният оратор, почетната гвардия, певците и стюардесите. Всички седнали!


Лозарят и жътварят, говедарят и овчарят и те ще работят седнали! По възможност на сянка, като истински фермери. Със содоко в скута. Съдията и престъпникът, рушветчията и просителят… Седящи! Какво удобство! За дискусия, подаване на плик под масата , за щракване на белезници, подслушване, ритане и данъчно облагане. В зависимост от стола, на който сме седнали и неговото изложение, ще плащаме дължимото на държавата. Никой няма да може да се измъкне. А Темида без друго ще отиде предсрочно в пенсия, защото от какво право ще имаме нужда, ако всички сме седнали?

Спестениете от адвокати и дела пари ще вложим във футбола. Нали в крайна сметка коженото кълбо стимулира заседналия живот сред населението. „Здрав дух – на здрава седалка!” ще бъде написано с едри букви по входовете на отлично обзаведените стадиони.

С две думи, време е всички да си седнем на задниците, както казва народът ни. И да заработим с по-голям ентусиазъм. Само така, когато дойде европейски комисар сред нас, още преди да е казал каквото и да е, ще се почувства отчайващо прав!

Румен ИВАНЧЕВ