Марина Димитрова – „Такса въздух“

СОЛТА НА ЗЕМЯТА

Такса въздух


Бебето в утробата се размърда неспокойно. Гъст облак черен дим с вкус на олово и прах плътно го обгърна „Сигурно мама си е поела въздух на улицата. Ами да, нали трябва да се промъква между колите на тротоара, да внимава да не пропадне в дупка с ледена вода и кал и да притичва уплашено на прибежки, за да пресече улицата. Като си помисля, че скоро трябва да напусна спокойното си местенце тук, просто ми се плаче!“ – помисли си бебето и яростно зарита с крачета.

От дочутите вайкания, сълзи и въздишки на майка си и околните, то разбра, че положението навън не е никак розово. Постоянно чуваше думи от рода на такси, данъци, глоби и все неща, които ужасно го плашеха. А и както вече беше разбрало, магическата дума „ПАРИ”, спрягана ежечасно, май беше господарят на света. А хората отвън все повтаряха „няма пари,няма!“

Не, определено светът навън го плашеше, но няма как,все някога трябваше да излезе.

Пак поради факта, че майка му и баща му не бяха в добри отношения с всемирния господар – ПАРИТЕ, тя като редови гражданин постъпи в държавна болница, носейки си бельо, завивки, храна, консумативи и лекарства,съобразно инструкциите от родилното. Персоналът никакъв го нямаше и се появеше колкото да нахока някоя осмелила се да изохка родилка. „Сега, да се съсредоточим върху това, за което сме тук“ – помисли си бебето. Бори се мъжки – дълго и упорито. „Ох,виждам светлина в тунела!“ – проблесна искрица надежда в очите му. Накрая подаде главица навън, след малко и телцето си.

„Колко е студено и мръсно тук!” – помисли си то. Срещу него навъсена лелка с престилка оплескана с кръв, го сграби с големите си ръце и грубо го тупна на масата.

С професионален жест тя измъкна от някъде малък касов апарат и бързо зачука на него, след което тикна пред очите на бебето касов бон, на който ясно и четливо беше написано: Такса първа глътка въздух – 520 лева с включен ДДС. Краен срок за плащане от потребителя – един месец, считано от датата на данъчното събитие. Следва глоба и лишаване на потребителя от ползване на продукта. При авансово плащане получавате бонус – 1 брой памперс.

Ужасеното бебе изрева и понечи да се върне в утробата на майка си, но тя безвъзвратно се беше затворила.

Марина Димитрова, 2015г.