Албена Латинова - За какво живеем?

КОНКУРС "БЕДНОСТТА НЕ Е БЪДЕЩЕ"

За какво живеем?


Беше късен ноемврийски ден. Времето много застудя и вече нямаше как да се стопля от потропването на краката и триенето на ръцете. В такива мигове се замислях, колко е хубаво че има къде да си постелиш и легнеш да се наспиш.

А като се замисля, че нямах свой дом и какво ли щях да дам на децата си? Може би, цял живот ще слугувам на хората за прехрана...ами здравето!? Там някакви си осигуровки не вършеха никаква работа. Само се трупаха в хазната на държавата. Ами тогава!? Мислех си за депозит в банката. Може би щеше да е някакво разумно решение, ако обаче имах тези пари които да ме обезпечат с години напред. А то...уви! Нямаше пари дори за един преглед да си направиш при лекар, за да провериш колко още години или месеци ще живееш.

Тогава за какво живеех? Може би за радостта в блесналите очички на дъщеря ми и онази жива усмивка като слънце, която сгряваше посърналото ми лице от мисли.И сякаш някакъв страх се прокрадваше в майчиното сърце.Дано детето ми не се полакоми от бедността и да тръгне по лошите пътеки.А каква е красавица! Ако я подлъжат с наркотици и пари за безчестие? О, боже!

Така отнесена в мисли си премина вечерта, а бедността пак захлопа на вратата.

Автор: Албена Латинова

20.12.2015 г.