Ели Елинова – Единственият изход

СОЛТА НА ЗЕМЯТА

Единственият изход


Диана запозна своята приятелка Ана с приятелят си Станко и тя се влюби в него от пръв поглед. Ана знаеше, че няма право, но сърцето й беше по-силно от разумът.Това беше мъжът за който мечтаеше. Истински красавец - висок, снажен с къдрава коса и с черни очи като на маслини. Имаше тяло, като на Аполон, а мустачките му предаваха очарователен вид. Няколко дни по-късно Ана причака Станко пред неговата квартира и му се обясни в любов. Станко беше добряк, не можеше да отказва и тръгна с двете красавици. След няколко месеца Ана го заведе в един ресторант.Вечеряха, пийнаха си и по едно време, на тяхната маса седнаха двамата й братя, които бяха боксьори. И тогава, тя заяви пред всички, че е бременна от него. Станко остана като гръмнат.Той направо онемя и стана. Сложи си шапката на главата и тръгна, но преди да направи втората крачка, двамата братя, го повдигнаха във въздуха и го сложиха отново да седне на стола си, а шапката му изхвръкна и захлупи бутилката с вино. „Добър знак” – каза по-малкият брат., махна шапката и започна да пълни чашата на Станко. Напиха го и му казаха, че с Ана са семейство. След като изтрезня, Станко погледна на нещата от добрата страна, като си помисли: „Няма значения за коя ще се оженя, със сигурност знам, че другата ще ми бъде любовница.” По-късно се разбра, че Ана, го е излъгала за бременността си. 
Скоро след това Диана се запозна във фейсбук с Николай, който работеше в Америка. Няколко седмици, след като се запознаха, той се завърна в България. Двамата ходиха на морето и там решиха да се оженят. Той беше стар ерген, дебел, с побелели коси и рязък в изказванията си, което е присъщо на богатите хора. Въпреки това, Диана го хареса. Най-важното за нея беше, че ще си има за съпруг старец - паричко. 
Транспортната фирма, към която работеше Станко беше в несъстоятелност. Една вечер, когато се прибра у дома си, съпругата му го посрещна още на прага с думите:
– Какво стана миличък, взе ли си заплатата? 
– Ани не само, че не ми дадоха заплатата, ами ме уволниха.Ще вземем пари назаем от майка ти, а като си намеря работа ще ги върнем.
– Говориш глупости Станко! Родителите ми с тези малки пенсии, едва свързват двата края. Братята ми са безработни.А тези депутати дето сме си ги избрали в народното събрания, мислят само за задниците си. Хич не ги е грижа за народа. Не ни дават детски за тризнаците, защото сме надвишавали някакъв праг. Надявах се, че ще донесеш нещо за хапване. От три дена ядем само хляб и сол. Нямам пари да си купя една боза, затова нямам и кърма, а тризнаците са гладни и реват та се късат горките.Толкова години ги чакахме тези деца, а сега нямаме пари да ги нахраним.Не сме си платили тока и днеска са го спрели. Ще отида до кумовете да поискам някой лев назаем. 
– Добре, че се сети за тях Ани..Синът им работи в Англия, а дъщеря им в Испания и всеки месец им изпращат пари.
Ана излезе и децата се разплакаха. Станко отиде до тях и се опита да залюлее кошчето, но те не млъкнаха. Бяха станали по на два месеца и вече гукаха, но тази вечер не им беше до гукане. 
Някой почука на вратата и Станко отиде да отвори. Беше съседката Диана.”- Сякаш Господ я изпрати!” - си помисли той и я покани да влезе да види именника си Диан. Тя разтревожено го попита, защо през последните няколко дена тризнаците много плачат и тогава Станко й разказа, че е уволнен от работа и вкъщи нямат, дори и една стотинка. Диана му каза, че ще му даде пари. Тя постоя малко, като се порадва на тризнаците. После целуна нежно Станко по устните и си тръгна.Станко изпита някакво необяснимо вълшебно блаженство, че има съпруга, деца и страхотна любовница, която в този труден за него момент, спасяваше семейство му от гладна смърт… 
Ана чу , как бебетата й огласяват с плача си, цялата околност. Кръвта нахлу в главата й. Зави й се свят и тя едва не падна на стълбите.Очите й бяха зачервени, а устата й пресъхнала. Ана влезе в стаята с празни ръце и Станко я посрещна с въпросителен поглед.
– Ходих пеш, затова се забавих. Дъртата скрънза ми даде с триста зора пет лева, но докато идвах един циганин ми открадна чантата и само дръжката остана в мене. Ходих в полицията да се оплача, но те ми казаха, че били затрупани с работа. Имало много кражби, а аз е трябвало, дори да се радвам, че са ми откраднали само пет лева. 
– Откраднали са ти чантата…Кой знае къде си бляла. Тогава отиди да поискаш пари от твоята приятелка Диана! - каза строснато Станко.
– Моля! Какво каза! До тази курва , никога, никога няма да отида. По-добре ще отида да прося, отколкото да й се моля за пари.Нали знаеш, че двете не си говорим.
– Ще изляза да взема от някой приятел, пари назаем, а ти стига си треперила… 
И Станко се изниза от апартамента и веднага се шмугна в съседният апартамент. 
Апартаментите им бяха един до друг. Ана разбра това, едва когато си купиха техния. Тогава, тя вдигна голям скандал на Станко и той едва не я наби… Ана взе двата близнака Сергей и Бойко в скута си и извади от пазвата двете си ненки. Децата засукаха с такова настървение, че зърната я заболяха. Диан продължаваше да плаче. 
Диана посрещна Станко, сияеща от любов. Тя заключи вратата и се хвърли в прегръдките му. Той отвори ципа на лилавата й рокля и я съблече още в коридора.Около тях се носеха излъчвания, които насищаха въздуха с възбуда. Сладострастните им стоновете идващи от дъното на техните две влюбени души, кънтяха и се чуваха в коридора на блока, но плачът на тризнаците често ги заглушаваше.Тези стонове, бяха балсам за душите на клюкарките във входа. 
Станко стискаше парите и излезе весел от апартамента на Диана. В коридора чу плача на единият си син и веднага се досети, че това е Диан.Горкото му дете, със сигурност ще бъде пренебрегвано от майка си цял живот, само защото носеше това име.
Ана не знаеше, че Станко и Диана се срещат. Преди няколко дни, една нейна съседка от по-горният етаж й каза, че видяла как Станко влиза в апартамента на Диана и после чула, че се таковат…Ревността я разяждаше цялата. Тя беше в плен на нервна криза, която я подлудяваше.
Бяха минали почти два часа и Станко се завърна с две пълни торби с хранителни стоки. Диан все още плачеше в кошарата, докато Сергей и Бойко се бяха излегнали и се прозяваха доволно. Станко смъмри Ана и я попита защо Диан все още не е сукал. Тя му се сопна с думите, че нямала три цицки и неохотно взе Диан. Детето засука и се успокои. Ана го попита откъде е взел парите, но Станко се направи, че не я чу. Късно вечерта, когато Ана и децата му бяха заспали, той посети любовницата си.
Николай се върна от Америка и Ана не пропусна възможността, да му каже за изневярата на съпругата му. В първият момент Николай не повярва и реши сам да се убеди. Беше си подготвил куфарите и каза на Диана, че се налага да си тръгне по-рано. Тя го изпрати до таксито и веднага се обади на Станко, че Николай си е заминал. Планът на Николай проработи и той ги хвана на калъп късно през нощта. Изгони Станко чисто гол с ритници и вдигна голям скандал на Диана. След няколко дни Николай си замина за Америка при сина си и спря да изпраща пари на съпругата си . Станко беше теглил кредит от една банка, за да купи апартамента. Не успя да си намери работа. Диана беше изчезнала. Той започна да получава застрашителни писма от банката, в които се пишеше, че апартамента му ще бъде обявен за продажба ако той не си заплати просрочените вноски. Единственият изход, да се измъкне от финансовото си затруднение беше да замине в чужбина да работи, където заплатите бяха нормални. Станко замина за Гърция и си намери работа. Там съдбата отново го събра с Диана. Когато Ана научи, че и Диана е в Гърция, сякаш светът се срина пред очите й. 
Всяка вечер Станко и Диана, сгушени един до друг, сякаш бяха, завинаги свързани, пускаха телевизора и слушаха новините от България. Една вечер, когато навън валеше проливен дъжд придружен от светкавици и гръмотевици, съобщиха, че са намерени тризнаци в един оживен парк. В количката над главите им имало бележки с техните имена. Сергей, Бойко и Диан. По телевизията показаха тризнаците. Видя се, че едното от бебетата на име Диан е било в много тежко състояние и лекарите едва са го спасили. Необяснимо защо, детето е било подложено на системно гладуване. Водещите на новините, умоляваха зрителите да се обадят в полицията, ако познават родителите.
Станко скочи и изрева от ярост:
– Мамицата й мръсна… Децата ми ! Горкичките ми дечица. Нарочно го е направила. От ревност…Знам я! Ана има патешкият акъл, простачката му и с простачка.Какво иска! Пращам й пари. Когато се родиха тризнаците ми вика: „ Дай да ги кръстим на Сергей и на Бойко.На Министър-председателите… Те винаги ще са на власт, а може и някакъв апартамент да подарят на децата.Ще дадат, ама нищо, нищичко не дадоха. „
След това Станко набра номер 112 и се обади в полицията.


Ели Елинова, 24 август 2017 г.