Асен Александров - Радвайте се олигарси

КОНКУРС ЗА СЪВРЕМЕННА АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКА И СОЦИАЛНА САТИРА

Радвайте се олигарси


„Комунизма си отива“ - пееше преди години един много талантлив, но неправилно ориентиран певец. Дали е така? Той е тук, но се е преобразувал в нещо друго - пазарна икономика. Демек в чист капитализъм. Начело на този капитализъм застанаха ТЕ, пишман комунистите оглавяващи някога БКП и техните протежета.
Застроиха новите демократи новия капитализъм с жар, с любов. Раздържавиха и накупиха за жълти стотинки заводите и предприятията, теглиха по някой и друг милион и се впуснаха в надпревара за големите печалби. Едни оглавиха индустрията, други енергетиката, а трети плячкосаха селското стопанство. Започна дивата експлоатация. Разпродажба на активи, съкращения по предприятия, ниски заплати на работниците, десет-дванадесет часов работен ден.
А народът - заблуден от многото обещания, от красноречивите оратори по митингите на площадите, се луташе ту на ляво, ту на дясно и се радваше на прехода. Докато някой пиеха „Комунизма си отива“, голяма част от младите хора, „доволни от прехода“ си заминаха от майка България. Поеха към демократична Европа.
Тези, които останаха бяха подложени на нечовешка експлоатация и са все още с помощта на образованието, здравеопазването, правосъдието и полицията, на парламента и правителството.
Млади и трудолюбиви българи! Образовани и не чак толкова! Вие, от интелигенцията: лекари, учители, писатели, хора на изкуството! До кога ще спите?
Радвайте се господа, капиталисти и олигарси, кръвопийци народни! Трупайте богатства, живейте си охолно! Возете се на скъпите си коли и яхти! Но знайте - има отмъщение. Народа ще търпи, но докога? Както преди той ще се вдигне срещу вас с цената на всичко. Тогава, когато му дойде времето!!!

Асен Александров,  гр.Попово