Дора Николова - Пратка с крокодилски яйца

КОНКУРС ЗА СЪВРЕМЕННА АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКА И СОЦИАЛНА САТИРА
ИЗВЪНКОНКУРСНО УЧАСТИЕ


Пратка с крокодилски яйца


Вчера на столичното летище пристигна първият самолет със специална пратка от яйца на нилски крокодили. Тази деликатесна продукция е безвъзмезден дар по програмата “Оцелявай както можеш”, разработена подробно и методически от прогресивните племена с жилищна регистрация някъде из ръкавите на Долен Пресушен Нил. Тези племена вече са широко известни в цял свят с успешната си програма за висока яйценосимост на отгледаните от тях крокодили от системата за размножаване и селекция на издръжливите подвидове. Щото в наши условия производителността на нашите родни млекопроизводители е със затихващи функции поради това, че е извън приоритета на всяко правителственото внимание. Къде-къде по-належащи приоритети има сега при тези тежки метеорологични условия – сняг, виелици, студ. 

Ръководейки успешно от няколко поколения насам наследствено предаваната длъжност шаманът на местната продоволствена комисия на Долен Пресушен Нил можа с видимо задоволство да заяви пред медиите, че острият недостиг на облагородени яйца в поверения му резерват се дължи на активното политизиране на птицефермите – нов отрасъл от местната икономика, която току-що бе пропълзяла на светло от т.нар. сивкав заблатен сектор. А един от последните министри каза, че по-добре сива, отколкото никаква икономика. По думите на шамана, изречени на извънредната пресконференция, тайната на носливостта на нилските крокодили се обяснява преди всичко с щателната и много прецизно проведена просветителска работа сред влечугите. Идейната концепция отговаряла на местния политически пейзаж и имала за цел да създаде фундамента на една нова политическа действителност в региона. 

Върховният шаман щедро предложил да изпрати няколко високопоставени и още по-висококвалифицирани и най-високоплатени шамани от неговата бивша, но с постоянно действие, многостранна политическа коалиция да отклонят всякакви предложения за коригиране на държавния бюджет, твърдейки, че по количество на подшаманите в образователния сектор и по разбиране на техните проблеми, сме били някъде в челните редици в света. Но по отношение на качествения дефицит на излюпените и отгледани облагородени яйца сме на критичното ниво и се наблюдавала масова миграция от професионалните среди. И то до такава степен, че недостигът застрашавал естествения прираст на общото измерено количество. Но многостранката взе, че й свърши пътя по магистралата, поради изчерпване на време за властване и на възгледите. Макар и богата и облагодетелствана през целия си съзнателен живот, тя бързаше да приеме участта си да потъне в оскърбително пренебрежение, да се изпуска по всякакъв повод и без повод и поради естествените си природно ограничени функции, да не опложда с нови идеи яйцата на младите носачки. Това се отрази хронично на носливостта на птицефермите и те захванаха да се изродяват. Птичият грип, се оказа детска настинка в сравнение с омерзението, което настъпи сред масите. След птичия грип немощта се прехвърли в оборите и взе да причинява невиждани и нечувани дотогава болести луда крава, свински грип, а после чумата взе да се отделя в остатъка им и те вместо в захранваща тор, взеха да заразяват зеленчуците с нов смъртоносен бацил някакви нови биологични коли. Тези коли взеха да мъстят на всичко живо и настана мор сред хората. Но това някак премина като снежна буря и отмина с тътена си в дълбоките дебри на химичните анализи. След затоплянето птицефермите се успокоиха и пак започнаха нормалния си живот. 

Но по отношение на яйцата се оказа, че наистина имало недостиг. Вчера по обяд крокодилският деликатес вече се появил в нашата магазинна мрежа, въпреки, че някои лекомислено пренебрегнали предупрежденията на браншовите проверители да постъпват особено внимателно с непознатия тропически продукт. 

Да се внимава за опасност, като например, къпейки се в нетрезво състояние новоизлюпен крокодил от облагородената партида, счупил по невнимание едно такова яйце във ваната, докато си играел с него. От него веднага изскочил триглав хищник, който погълнал домакина и през канализационната мрежа тръгнал по свои държавни работи прегазвайки през тинестата икономика. 

Междувременно се появило мнение за протакане и продължаване до изчерпване на търпението пазарлъци между облагородители на яйца и върховния щаб на шаманите, за обмяна на търговските цели за шоково увеличение на цените на щраусови яйца. Те били алтернатива на другите, били по-едри и едно яйце стигало за цяло село. Под натиска на синдикатите цената, за която настоявали за скока, това не било решение и едва ли щяло да оправи положението. Цените също се вдигали и шоковото състояние се оказало трайна тенденция, с което тварите трябвало да свикват в обикновеното си ежедневие. Такава била световната тенденция – спекулите за петрола не спирали. 

По съобщение, поместено в извънреден брой на новоизлюпен и оклецан в жълтинки наш вестник, всезнаещо булевардно издание, неизвестни злоумишленици подклаждали нападение на Палеонтологическия музей, от който успели да изнесат десетина яйца от динозавър. От името на администрацията на музея репортер на вестника дава разяснение, че въпросните яйца отдавна са вкаменени и не стават нито за ядене, в случай на нужда от дохранване на населението, нито за козметични и други оздравителни процедури. 

Но разследване на независими експерти доказало, че гладните злосторници са изпържили допотопните експонати още във фоайето на музея. Или с други думи инфлацията и необузданото поскъпване на продуктите отдавна погълнали всички някогашни евфимерни резерви. 

Затова била подсказана идеята и вече се преминало към инициативата за внос на пресни крокодилски яйца от Долен Пресушен Нил. Група академични умове и видни икономисти настояли за срочно приемане на закон за собствеността на яйцата и на интелектуалния продукт вложен в тяхното облагородяване за промяна на генетичния фонд, както и регулация на все повече увеличаващото се търсене, заради опасността от всеобщо недохранване на населението, особено на застаряващата му част. Друга контра група от експерти опонирала веднага, че подобен закон за собствеността на излюпените водоплаващи бил вече в наличност. А това съответно доказвало, че законът за яйцата бил половинчат и отдавна морално остарял. 

Някои радикали направо поставили въпроса за бърканите яйца, което несъмнено давало условия за бърз скок напред, заради събудената активност към непосредствена консумация. Но и тези доводи не издържали в парламента. Разтресла се земята за кратко. Не от земетресение, а от люта гневливост пред инаковерски храм в средата на града, но друг повей дошъл и отнесъл гневливите. Не знаели те, клетите, че кризата връхлита отвсякъде като дрогиран кон и отмита всичко по пътя си. 

В родните птицеферми обявили извънредно положение – дали да не се замрази поредната пратка облагородени яйца и да им се обяви година на нулева носливост, заради спрените фондове по Фараонски указ, или да се игнорира не особено резултатната газова среща тези дни, за да не повлияе това практически на идейната яйценосливост по европейските ширини. Специалисти по европейската политика обясняват, че наблюдаваното явление е отдавна назряло по биологически и природозащитни причини. Някои представители на неформални обединения и организации в един глас уверяват, че специалистите са подкупени от някого, подозирайки дългата ръка на шаманската мафия. 

А една столетна старица, пътник за онзи свят, която си има свои кокошчици, пита в е-mail писмо до редакцията: “Не опитаха ли във вашите ферми да нахранят кокошките? Извинете моята умствена недостатъчност, но аз винаги си хранех кокошчиците някога с идеологически, а сега с корпоративни хранилки”. Не, бабке. – отговарят й – Никога не сме практикували разделното почасово и конюнктурно хранене. Първо, защото за птицефермите храна вече няма. Второ – храненето на кокошките е твърде незначително дело за нашето успешно и благоденстващо настоящо управление. За бъдещето и перспективите в него? Там е пълна мъглявина. 

За нас ще бъде интересно да погледнем кокошката от ъгъла на общественото развитие, да разгледаме нейния образователен, културен и социален статус, както и за нивото й на живот, за някакви възможности за перспектива в общия общоевропейски кокошарник. В днешно време не планираме да се вглъбим и проникнем с поредната шокова психологическа терапия в кокошия мозък, заради заложените там отдавна мъгляви и мъртви идейни полета, или заради спазарени неадекватни икономически условия, в които живее, където старите концепции не работят, а новите - за тях никой нищо не споменава. Но това си е наша родна вид птица, а не някакъв си неясен символ на бъдещето, което онова триглаво чудовище, дето избяга в канализацията на тинестата икономика, се опитва да ни подскаже. Трябва да ни разберете. И още – осведомени хора твърдят, че у нас вече имало кръстоска между кокоша памет и тлъст Долно Пресъхнал Нилски крокодил. Сега се очаква потомството да се разплоди извън общия кокошарник и да намери нови благоприятни блатни условия на живот на екзотични места подобни на Майями и Калифорния с подхващане на опасна игра с тинестия подземен свят. И други нему подобни. 

Например. Изчаква се потомството там да се адаптира, за да се съхрани и заживее там като нов житейски субект. Ще обменяме опит с всякакви, докато засега сами си изхранваме търпеливо птиците – това си е в наша грижа. И нашият единствен път засега. 

Обаче за попадналите в скритата търговия с кокоши яйца явлението наистина е печално. Въпреки това важното е, че укрепва сънят под хипнозата на змийския поглед, вперен в човека, пардон – в кокошката, – не е все едно по колко жълтъка се падат дневно на всеки. И после – твърде много се издигна престижът на партийните и политическите менажери на Долен Пресушен Нил, оглавили бордовете на птицеведческия труд. Кокошоведите станаха по-известни от закачливите шоузвезди и, подобно гологърдестите скраб-чанти-чалги Барбита, те пък подпомагат както могат популярните лица в парламента. С лека отстъпка на техните виночерпци. 

Имаше много забавен случай. Един мургав петел налетя на нощен пазач, застанал на верен пост пред една от птицефермите. Оказа се, че пазачът вече бил усвоил една бутилка прогресивна шльокавица. Напористият петел с човешки глас и характерно драгалевско произношение го запитал: “Ти за кого си? За лявата или за дясната икономическа зависимост?” – Не е ясно какво е отговорил пазачът, или дали въобще е изразил лична позиция. Но входът за птицефермите се оказал свободен. Защото пазачът скоро заспал, карал трета смяна без прекъсване. 

Птица, ама с висок икономически интерес към живота. Очаква се петелът по-силно и по-често да кукурига. Да събуди съвсем от вцепенението целия кокошарник, а всички кокошчици да се втурнат към полозите и да снесат истински облагородени яйца, отложени с години да бъдат снесени и реализирани в условията на нов вид родна демокрация, която историята все още не познава. 

Междувременно се задават избори. Ще се сменят местните шамани и върховния шаман. На Балканите има един герой, за когото се сещат по време на избори. Той си има крилата фраза за себе си:„Бай Ганьо никога не е в опозиция!” Отдалече започват битки и сражения, групирания и прегрупирания, сметки и сметчици. Внимавайте, предупреждават някои, не вярвайте в предизборни лозунги, като „С простотия към прогрес!”. Тези, дето издигат този лозунг, финансират от една финансова сметка различни предизборни щабове. Приканват да вярват на спасители и на онези, дето казваха, идвайки на власт: „Доверете ни се!”, а когато го питаха всеки ден за държавните работи, казваше с популярен вседостъпен тон, колко много е свършил. А останалите наблюдатели видяха само отрязаните лентички. И толкова – кой каквото чул – чул, кой каквото разбрал, разбрал. Но активността му категорично, конкретно и целенасочено пролича, когато започна да си иска и трети мандат, но дали? Да губиш доверие всеки ден е измама, макар и легализирана! Слаба дума за греховност. 

Пълзящите не се свършват. Много вода изтече, дойде друго време. Един опонент се изрепчи насреща ми и започна: - Обикновените хора избраха необикновения Бо-Бо. Да видяхте след арестите произнесени съдебни присъди срещу олигарсите у нас? И преди беше така - хващат дребните риби, пипалата на октопода, но той бързо се снабдява с нови, главата винаги остава непокътната. Нищо от това не се промени, напротив става все по-тъжно. А според конституцията ни над обикновените и необикновени хора стои върховенството на закона. Това е азбучна истина на демокрацията. Няма ли го, няма да има и закон в страната. Законът защитава всички пернати! – отсече опонентът и се запиля по канализационните пътища да оправя положението и да обяснява, че може и да няма какво да ядем, но си имаме спортни зали, магистрали и неспиращи ремонти на дупки – всеки ден. Гледайки отгоре живота, пътищата се виждали по-ясно, те всички водели към Европа. 

От Петорната коалиция ни направиха нечия колония - с азиатско-африкански заплати, в олигархичен комуноиден модел на обществен живот, имитация на западния модел капитализъм, което си е някакъв несполучлив пърформърс. - Нашият миллет както гласува, така ще живее - мизерно, депресирано, чалгосано – добавя една странна птица, облечена в стрийтфешън, която повече си говореше на себе си, отколкото на когото и да било. 

На Алкапон Петров му се дава политическа писта за атака срещу съдебната система. Оня, герестият петел, предупреди ръководството на централите, но нямаше ответна реакция. Самите централи мълчаха, до последно. Кой всъщност е отговорен за стабилността на псевдосистемата? Няколко поредни атаки се превърнаха в политическа кауза. Породи се нова популистка вълна, някакви нови полози на политически партийки. Политико-икономическите експертизи си останаха без значение, на тях не се обърна нужното внимание, остана важно само политически какво се случва. Една омършавяла птица-носачка едва успя да надвика другите и да извиси глас, едва я чуха: - Да не говорим, че хората от твоята партия си купиха съдебната система и всички големи крадци бяха оправдавани. – Но почти никой не я чу от всеобщото крякане, всеки искаше да каже своето и да не чува ничие друго. Ако все пак го чуе, да не го слуша и нищо да не се задвижи в сивите му гънки. 

Заради това сега огладнели и обезверени садим домати на балкона и в събота играем малко квартално мачле с братоците от квартала. После всички пием по бира от мъка, че нищо не правим, за да променим живота си и в крайно отчаяние и със сълзи на очи пълним самолетите с децата ни за далечни полети. Едните сме зеленчукопроизводители, другите не се изучиха добре заради профанизираното ни образование. Не ни трябват умни глави, за да работим в птицефермите. А такива дето слушат от страх от скъп и тежък живот, лесно им се промиват мозъците, нямат капацитет да мислят и разсъждават. 

Докато размишлявах и чаках да излети самолетът, един разярен пернат се впусна да ме кълве с необяснима ярост. Сбърка ме с онази измършавяла птица-носачка в пенсия и изля цялата си агресия върху мен, вземайки ме за нея: - Преди да бръщолевиш простотии, питай чича си Гугле за някои неща. Прочети там за опресняване на паметта или за попълване със знания белите си полета и узнай с какъв нефт е работил Нефтохимикалка преди приватизацията й. Как след това е моделирана да работи само с източен нефт и пр. Който търси, намира. Чети там и ще разбереш защо сме в криза. Всички крякат срещу съвета на главния шаман за липсата му на компетентност и наличие на политическа воля да се извършат така нужните промени и реформи за повече носливост на птиците. А волята е мотивиращо действие. И то се разсейва, когато на всяка стъпка се оказваш демотивиран, заради зависимост, заради корупция, заради заплахи и изнудвания. Лесно те приспиват. Без значение точно по какъв начин, важното е, че се демотивираш. Целта е постигната. Всичките действат по команда. И промяната няма как да се случи. 

И една последна новост, след поредната политическа ваканция сме в очакване на нова пратка напролет. На нашето летище вече пристигна пилотна специална пратка с популация на нови саански кози. Казват икономически по-удобни били за стрижене и мъзене. На пратката имало указание, упътване и препоръка, в която се казвало: Не дерете козата, а я стрижете! И не забравяйте да я храните.” Такива препоръки имало и към изпратената нова селекция от африкански питони – засега с неясен генетичен произход. Контрабандна пратка била онази от Долен Пресушен Нил, с протекцията на висши шамани. Казват видът й от вече промененото ГМО било. Времето ще покаже коя популация ще се окаже по-успешна и пригодна в нашите условия и на тези балкански ширини.

Дора Николова